Haber

Iraklı Yetkili: Irak, Çin ile Ticaretinde Yuan Kullanmayı Planlıyor

BAĞDAT, 24 Şubat (Xinhua) — Irak Merkez Bankası (CBI), Irak’ın dövize erişimini iyileştirmek için Çin ile ticarette Çin yuanını kullanmayı planlıyor.

Irak Federal Denetleme Yüksek Konseyi Medya Ofisi’nden Ammar al-Ibrahimi Perşembe günü Xinhua’ya verdiği demeçte, Irak Merkez Bankası’nın Çarşamba günü Irak dinarının döviz kuru istikrarını desteklemeyi ve ülkede dövize erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan bir önlem paketi açıkladığını söyledi.

Al-Ibrahimi, Irak Merkez Bankası tedbirlerinde ilk seçeneğin, merkez bankasının yuan rezervlerini Çin bankalarında hesabı olan Irak bankalarının bakiyelerini tamamlamak için kullanmak olduğunu belirtti.

Al-Ibrahimi, ikinci seçeneğin merkez bankasının JP Morgan ve Singapur Kalkınma Bankası hesaplarındaki doları Çin’deki nihai hak sahiplerine yapılacak ödemeler için yuan’a çevirmek olduğunu açıkladı.

Irak pazarının Irak petrolünün en büyük ithalatçılarından biri olan Çin’den gelen mallarla dolu olduğuna dikkat çeken Al-Ibrahimi, bu önlemlerin Çinli banka ve şirketlerle iş yapan işletmelerin faaliyetlerini kolaylaştıracağını vurguladı.

Al-Ibrahimi, Irak Merkez Bankası’nın aldığı bu son önlemlerin Çin yuanının uluslararası piyasalarda artan önemini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Çin’in Irak Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2022 yılında Çin ile Irak arasındaki toplam ticaret hacmi 53,37 milyar ABD dolarına ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu