Haber

‘İZMİR’İN YAPI STOKUNU ÇOK CİDDİ VE HIZLI DÖNÜŞTÜRMEMİZ GEREKİYOR’

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, İzmir’de merkez ve çevresini etkileyecek yüzlerce aktif fay olduğuna dikkat çekti. Kentsel dönüşüm bugünden yarına çok hızlı olacak bir şey değil ama hızlı hareket etmek zorundayız” dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’yi boğan bu felaketi ‘olağanüstü’ bir şok olarak değerlendiren Onalan, 10 büyük ilimizi ve çok sayıda yerleşim birimimizi etkiledi. İzmir deprem riski taşıyan bölgelerden biridir. İzmir’de merkezi ve çevresini etkileyecek yüzlerce diri fay bulunmaktadır. Bunların arasında son kullanma tarihi geçmiş ve kırılmayı bekleyen arızalar da bulunmaktadır. 2015 yılında mikrobölgeleme çalışmalarını bir an önce tamamlamamız gerektiği konusunda uyarılarda bulunduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi şu anda bu tür çalışmalar yapıyor. Yapılan her iş değerli ama geç kalıyoruz. İzmir’in yapı stokunu çok ciddi ve hızlı bir şekilde dönüştürmemiz gerekiyor. 1-3 yılda İzmir’i dönüştürmemiz mümkün değil ama bir yerden başlamamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm bugünden yarına çok hızlı olacak bir şey değil ama hızlı hareket etmek zorundayız” dedi.

‘DÖRT ANA BAŞLIKTA DEĞERLENDİRİYORUZ’

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın depremi 4 ana başlık altında değerlendirdiğini ifade eden Onalan, Öncelikle; Canlı fayların üzerine yapılaşmaya engel olalım diyoruz. İki; Sulak alanlar, ovalarımız sarsıntıların en çok tahribat yaptığı yerlerdir. Yapılışı burada sınırlayalım diyoruz. Daha fazla dini alana doğru ilerleyelim ve insanımızın daha fazla dini alanda yaşamasını sağlayalım. Üçüncüsü, bina kontrol sistemimiz bu noktada çöktü. Bu deprem gösterdi ki; yapılarımızı kontrol edemeyiz. Bina kontrol sistemlerinde jeoloji mühendisi veya yerbilimci bulunmamaktadır. Gündeme getirilmesi gereken son konu maalesef imar affıdır. Bu 4 faktöre dikkat edersek bundan sonraki sarsıntılarda böyle can kayıplarımız olmaz” dedi.

‘YANLIŞ SORULARI TARTIŞIYORUZ’

Depremin yanlış sorular sorularak tartışıldığını belirten Onalan, “Fay ne zaman kırılacak?” diye yerel yönetimler ve vatandaşlarımız soruyor. Aslında bu yanlış bir soru. Bilim adamları arızalardaki riskleri tespit eder ve uyarır. Aslında yerel irade ve vatandaş sormalı: ‘Burada deprem olacak, güvenli bir yerde miyim’, ‘Devam eden fay üzerinde mi’, ‘Bina kurallara uygun mu yapılmış’ gibi sorular soracağız. inşaat tekniği’ Bu soruların cevabını aldığımızda depremden zarar görmeyeceğiz. Bu ülkenin şansı depremler ve afetler değil. Türkiye’nin en büyük sorunu depremdir. Bu ülkede ne zaman deprem olacağını bilmediğimiz 400-500 tane fayımız var. Bunların çoğu kırılmayı bekliyor. Kentsel dönüşümü hiç vakit kaybetmeden bilimsel planlama stratejilerine uygun yapmak zorundayız ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu