Ekonomi

Merkez Bankası Faiz Artışı İkinci El Otomobil Piyasasını Etkiledi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 35’e çıkarması, ikinci el otomobil piyasasında hareketliliğe ilişkin beklentileri azalttı. Oto bayileri, son dönemde azalan satışların bu kararla tamamen duracağını söyledi. Talebin sıfıra gelmesiyle birlikte ikinci el otomobil pazarında fiyatların hızla düşeceği iddia ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son Para Politikası Kurulu kararında siyasi faiz oranını yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkardı. Merkez Bankası’nın bu kararı, ikinci el otomobil pazarında talep yetersizliği nedeniyle fiyatların gerilemesine yol açtı. Otomobil satıcıları, faizlerin artmasıyla birlikte bankaların mevduat faizlerini artıracağını ve yatırımların o kanala yönlendirileceğini öngörüyor. Piyasada talep olmaması nedeniyle ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 30 oranında düşmesi bekleniyor.

“Vatandaş artık parasını araba yerine faize yatırıyor”

İkinci el otomobil pazarında sakinliğin devam ettiğini belirten bayi esnafı, “Şu anda talep yok, düşüş devam ediyor. Yaklaşık 3 ay önce yüzde 10 civarında bir düşüşle başladı. Bu düşüşün devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. Yüzde 30’a ulaşıyor. Geçmişte faiz oranı ne olursa olsun araç sayısı “Bu yüzden kredi çekmek sorun olmuyordu. Araç artık yatırım aracı olmadığı için araca talep de yok” dedi.

Otomobilin artık bir yatırım aracı olmadığını belirten otomobil satıcısı, “Arabaya para yatırmanın bir anlamı yok çünkü bankalar artık çok fazla faiz ödüyor. Bu para faize yatırıldığında daha yüksek kar elde ediliyor. Yatırımcıların tamamen piyasadan çekildiğini söyleyebiliriz. Talep azaldıkça fiyat düşecek. Bu rakam yüzde 40.” “Bu çok büyük bir rakam ama yüzde 30’lara ulaşabilir. Bu düşüş bir noktada duracaktır. Duruncaya kadar talep çok yüksek olmayacaktır” dedi. – İSTANBUL

haberkarakocan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu