Ekonomi

Daiwa, Artan Yönetişim Kaygıları Nedeniyle Tesla’nın Notunu Düşürdü

Daiwa Capital Markets, Tesla’nın (TSLA) notunu Outperform’dan Nötr’e düşürdü ve Tesla’nın hisse senedi fiyatına ilişkin 12 aylık tahminini 50,00 $ düşürerek 195,00 $’lık yeni bir hedefe düşürdü. Şirkete göre bu ayarlamanın nedeni, Tesla’nın nasıl yönetildiğine dair artan endişelerden kaynaklanıyor ve bu da 2024 için zaten zorlu olan mali görünümü daha da kötüleştirebilir.

Tesla’nın yönetim uygulamalarına ilişkin endişeler, Delaware’li bir yargıcın Tesla’nın Yönetim Kurulu’nun bağımsızlığı konusunda şüphe uyandıran kararının ardından yoğunlaştı. Bu durum Tesla’nın CEO’su Elon Musk’un tazminat paketinin iptal edilmesine yol açtı. The Wall Street Journal tarafından 4 Şubat’ta yayınlanan bir rapor, bu yönetim sorunlarını daha da vurguladı. Daiwa’daki analistler, bu sorunların Tesla’nın Yönetim Kurulu ve yönetici liderliğinde yapılacak olası değişiklikler konusunda belirsizliğe yol açabileceğini öne sürüyor.

Daiwa, yatırım analizi için Tesla’nın yönetim grubunun uzun vadeli hedeflere ulaşmaya ve araç üretim süreçlerini iyileştirmeye odaklanmasının çok önemli olduğunu vurguluyor. Tesla’nın bu uzun vadeli hedeflere olan bağlılığı, otonom sürüş teknolojisine yaptığı yatırımlar, daha uygun fiyatlı yeni elektrikli araçların geliştirilmesi ve robot bilimindeki ilerlemelerle kanıtlanıyor. Bu yaklaşım, elektrikli araçlara olan talepteki mevcut düşüş nedeniyle pek çok kişinin küçüldüğü sektördeki genel eğilimle tam bir tezat oluşturuyor. Bu alanlardaki herhangi bir aksaklık, Tesla’nın teknoloji ve maliyet rekabetçiliği alanındaki liderliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin, Yönetim Kurulunun yeniden düzenlenmesi, karar alma sürecinin yavaşlamasına ve yatırımların zaman çerçevesinin kısıtlanmasına neden olabilir.

Düşüşe rağmen analistler 2024 ve 2025 için hisse başına kazanç tahminlerini sırasıyla 3,10 dolar ve 4,25 dolar seviyesinde tutuyor. Bu tahminler, teslim edilen araç sayısında öngörülen %13 ve %16 artışa dayanmaktadır. Ocak ayında ABD’de elektrikli araç satışlarındaki artış hızı %5’e gerilese de, piyasa koşullarının daha uygun olması nedeniyle Çin’de satışlar artıyor.

Analistler yorumlarında, “Enflasyonu Azaltma Yasası kapsamındaki sübvansiyonların varlığına ilişkin sorunlar çözüldüğünde mevcut durumda bir miktar iyileşme yaşanabilir, ancak daha yavaş büyüme eğiliminin devam etmesi fiyatlar üzerinde ilave aşağı yönlü baskıya yol açabilir” dedi.

Salı sabahı piyasa açılmadan önce Tesla’nın hisse senedi fiyatı %1,76 düştü.

Bu makale yapay zeka yardımıyla üretilmiş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

karakocan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu