Dünya

Türkiye’de her üç kişiden biri obez

İSTANBUL (İGFA) – Günümüzün en önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite dünya çapında 650 milyon yetişkini etkilerken, Türkiye’de her 3 yetişkinden 1’inde obezite görülüyor. 2030’un prestijiyle birlikte dünya çapında 1.12 milyar insanın obezite ile yaşayacağı iddia ediliyor.

Obezitenin hızla ilerlemesini yavaşlatma misyonuyla hareket eden Novo Nordisk Obezite İş Birimi Kıdemli Müdürü Dr. Rabia Demet Özcan ve Klinik, Medikal ve Regülasyon Kıdemli Müdürü Dr. Ömer Buğra Bahadır, 4 Mart Dünyası kapsamında obezite farkındalığı konusunda değerli açıklamalarda bulundu. obezite günü Açıklamalarda, bugün dünyanın büyük bir obezite salgınıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

2030 yılının prestijiyle birlikte dünya çapında 1.12 milyar insanın obezite ile yaşayacağının öngörüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Ömer Buğra Bahadır “Obezite birçok farklı sağlık sorununun tetiklenmesine neden olurken, günümüzde diyabet, kalp hastalığı, kanser, inme gibi 200’den fazla sağlık sorunu obezite ile ilişkilendiriliyor. Obeziteye bağlı hastalıklar tüm dünyada her yıl 4,7 milyon, yani günde 13 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Öte yandan istatistiklere baktığımızda; Normal kilolu bireylere göre tip 2 diyabet gelişme riski obez erkeklerde yaklaşık 7 kat, kadınlarda 12 kat artmaktadır. Her 5 kanser ölümünün 1’i obeziteden kaynaklanmaktadır. Bunların yanında; Normal kilolu bireylerde uyku apnesi riski yüzde 25 iken, obez bireylerde bu oran yüzde 45’e kadar çıkabiliyor. Obeziteye sahip bireylerde başlıca ölüm nedeninin kalp ve damar hastalıkları olduğu bilinmektedir.

daday-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu